MİNERAL YÜN ÇATI ŞİLTESİ

blog image

MİNERAL YÜN ÇATI ŞİLTESİ

  • 10/02/2020
  • Admin

Çatıda yalıtım, yapı bünyesinde oluşan ısının çatı alanından kaybolmasını, böylelikle yapıya ait enerji perfromansının artırılmasını, gürültü seviyesinin düşürülmesini, konforlu alanlar yaratılmasını ve yapıyı kullanan kişilere hem sosyal hem de ekonomik tasarruf imkanları sağlamaktadır.

Binalardaki enerji kaçağının %25 gibi bir kısmının tavandan olduğunu düşünürsek konunun önemini daha iyi anlayabiliriz. Apartman, müstakil konut, villa, işyeri v.b yerlerde çatı arası ısı yalıtımı çatının şekline göre farklılık gösterebilir.

Çatı arası kullanılmayan oturtma çatılarda ısı yalıtımı genellikle tabla döşeme üzerine taşyünü şilte serilerek veya taşyünü levha kullanılarak yapılır. Kullanılacak ürünler 8 cm,10 cm şilte taşyünüdür.

Çatı arasının yaşam mekanı olarak kullanıldığı durumlarda ısı yalıtımı çatı ister ahşap ister çelik konstrüksiyon olsun ısı yalıtımı mertek arasına yapılarak çözülmelidir. Mertek aralarındaki boşluklar uygun ısı yalıtım ürünü ile doldurularak sabitlenmeli ve alttan alçıpan, osb, sunta, plastik lambiri, ahşap lambiri gibi v.b tavan malzemeleri ile kaplanmalıdır. Önerilen ürünler: aluminyum folyolu camyünü veya yoğunluğu yüksek taşyünü levhadır.

Çatının ısı yalıtımı mineral yün esaslı çatı şilteleri yardımıyla kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu şilteler kolaylıkla çatıya çıkarılır ve kesilerek uygulamaya konabilir. Şilteler kesinlikle yırtılmaz ve her tip çatıya uygun olarak üretilmiştir. Her çatıya uygun olduğundan firesiz olarak uygulama yapılabilir ve döşemeye serilerek çatılara uygulanır. Bu şiltelerin üzerinin örtülmemesi gerekmektedir.

Isı yalıtımında kullanılan aracın kir, toz vb. olumsuz etkilere karşı koruma yapılması için, mineral yün esaslı ısı yalıtım malzemesinin üstü nefes alan bir madde ile birlikte örtülebilmektedir. Mineral yün esaslı ısı yalıtım aracı adını verdiğimiz madde düşük yoğunlukta bir madde olduğundan dolayı bu malzemelere yük bindirmesi yapılmamalı ve kesinlikle üzerinde yürünmemelidir. Aksi taktirde büyük zarar görmesi kaçınılmaz olacaktır.

Çatı ısı yalıtımı yapılar için vazgeçilmez bir tasarruf kaynağı imkanı sunmaktadır. Yapıyı dış etkilerden korumak ise çatı ısı yalıtımı sayesinde büyük bir işlev kazanmaktadır. Günümüz teknolojisinde çatı ısı yalıtımı çoğunlukla tercih edilmektedir. 

Uygulamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Unutulmamalıdır ki kötü ve yetersiz yalıtım, nem ve ısının çatı bölümüne taşınmasına yol açar.

Çatı sistemi içerisinde yer alan gömme ışık kaynaklarına azami derecede dikkat edilmelidir.

Bu kısımlar, hava sızdırmaz ve yangına dayanıklı alanlarda muhafaza edilmelidir.

Çatı bölgesinde yer alan tüm ahşap yapı bileşenlerinin durumu nemlenmeye, çürümeye veya böceklenmeye karşı kontrol edilmelidir.

İstenmeyen durumlarda yalıtım uygulaması öncesinde gerekli düzeltici ve önleyici çalışmalar yapılmalıdır.

Çatı döşemesi üzerinde uygulama yapmadan önce, döşeme sağlamlığı ve uygunluğu kontrol edilmelidir.

Uygulama alanı çalışmaya elverişli ve güvenli olana kadar çatı döşemesi üzerinde uygulama yapılmamalıdır.

Şilte birleşim yerlerinin tüm noktalarda birbirine temas ettiğinden ve şilte yüksekliğinin uniform şekilde devamlılığının sağlandığından her zaman emin olunmalıdır.

Uygulama tamamlandıktan sonra tüm çatı döşemesi alanının detay kontrolünün yapılması tavsiye edilir.

Uygulama alanına girmeden önce, var ise, elektrik tesisatı, ana şalterden kesilmelidir.

Sıcak ve yeterli havalandırılmayan alanlarda çalışmak tehlikeli olabilir. Böyle durumlarda uygulama öncesinde ortam hazırlığı yapılarak uygulamaya elverişli ambiyans hazırlanmalıdır.

Yüksek alanlarda yapılan uygulamalarda düşme riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldıracak şekilde emniyet kemeri ile uygulama yapılmalıdır.

Yaşamınıza iz bırakan tasarımlar...